diumenge, 8 de març del 2015

APROFITAMENT DE LA FUSTA DELS NOSTRES BOSCOS I INDUSTRIALITZACIÓ

Em van explicar una vegada que van aprofitar els pins del Port per a fusta i amb aquesta fusta es van construir els vaixells de la que s’anomenaria Armada Invencible. Per això, quan mires cap al Port des de les comarques del Montsià i Baix Ebre no s’hi veuen gaire bé arbres.
És una història que mai m’he acabat de creure, perquè els boscos, afortunadament es regeneren i al cap dels anys tornen a lluir amb el mateix esplendor que ho havien fet.
Ara, des del departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya volen que es tornin a reaprofitar els boscos per a produir fusta i activa així l’economia ebrenca.
Que voleu que us digui? Personalment em sembla un disbarat. Primer que res caldria veure si, efectivament hi ha mercat ja que, aquest cop, la fusta no serviria per a fer vaixells, ni tant sols embarcacions de pesca, ja que en el pas del temps, els materials per a construir objectes flotants, també han canviat i ara es fan de fibra de vidre i d’altres materials molt més resistents i duradors.
Per a què més pot servir la fusta de pi? Per a fer mobles. Encara que no tot els mobles es fan de pi massís, ni tant sols de contraxapat de pi. A més, a l’època que estem, el sector del moble és un dels que més està en crisi. Només cal mirar cap a la Sénia. Fins només fa uns anys, segons entraves a la Sénia per la seva entrada natural, es a dir, la carretera que ve de Santa Bàrbara, et torbaves amb una bulliciosa activitat de venda de mobles i altres complements per a la llar, però sobre tot mobles. Ara té l’aspecte d’una ciutat abandonada i només unes poquetes fàbriques i botigues han sobreviscut. Fins i tot la tota poderosa Antaix va haver de tancar portes quedant només unes instal·lacions buides i el cartell que evoca temps passats esplendorosos.
No sé en que es basen els experts del nostre govern per a suggerir una mesura com aquesta. De dir-ho seriosament, tindrien un estudi de viabilitat i, si el tenen, no l’han ensenyat o al menys els mitjans de comunicació del territori no n’han parlat. El que sí que parlen és de pla, encara que des de el meu punt de vista no és el mateix. Un pla és un projecte, una iniciativa que pot sortir bé o no.
El pla també està enfocat a prevenir incendis... Fa anys que també he escoltat que per a prevenir incendis cal mantenir els boscos el més nets possible i això passaria, a part de retirar tots els arbres morts (i per tant secs) i desbrossar el sòl i aquí hi podrien jugar un paper molt important els ramats d’ovelles que n’aprofitarien les pastures.
No dic que una part d’aquesta idea no sigui aprofitable, però la situació industrial de les Terres de l’Ebre canviaria ben poc, ja que la massa forestal només equival a una mínima porció de la que hi ha a Catalunya i no diguem si la comparem amb els grans boscos europeus o mundials.
Què les Terres de l’Ebre necessiten un pla urgent de reindustralització i dinamització econòmica? De ben segur, però un pla seriós que inclogui la instal·lació de noves indústries que mirin cap el futur i no cap el passat.  
Fins ara, l’Institut Català del Sòl només ha desenvolupat polígons industrials amb escassa presència d’indústries foranes.
Durant un temps sembla que els nostres polítics només tenien una idea fixa: impulsar nous polígons industrials, pensant que la instal·lació d’indústries vindria de forma automàtica.

Fins i tot durant el seu comiat, el president de l’EMD de Jesús Pere Panisello va dir que li va quedar per fer un petit polígon a tocar a l’Eix de l’Ebre...     

MÉS INFORMACIÓ: aguaita.cat