dimecres, 18 de març del 2015

APARCA ON VULGUIS...

-No aparquis aquí què et multaran…

-Tranquil que tinc el carnet del partit i sóc amic de l’alcalde...

Aquesta situació pot ser real o imaginària, però el cert és que a Amposta, qui té el carnet del partit (CDC) i acudeix a l’alcalde, sé li acaba retirant la multa. Potser per això la policia local permet que els conductors aparquin a llocs on hi està prohibit si atenem la normativa sobre transit.
El passat 24 de febrer, el regidor de Plataforma per Catalunya (PxC) Germán Ciscar, va presentar al Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 d’Amposta una denúncia contra l’Alcalde d’Amposta Manel Ferré per presumpta prevaricació per anul·lar multes de transit a regidors municipals, càrrecs de confiança i altres persones vinculades per uns o d’altres motius al partit que ha governat Amposta durant les darreres 7 legislatures (28 anys)  
De fet, la denúncia portava un annex on hi figuraven 14 noms de persones físiques i societats a les quals se’ls hi havia acabat traient la multa gràcies a un decret d’alcaldia.
El decret d’alcaldia és una potestat que té l’alcalde per aplicar determinades mesures sense haver de passar pel Ple o per la Junta de Govern, sempre que s’ajuntin a la normativa vigent. El problema ve quan se’n fa un mal ús i s’acaba afavorint sempre a gent amb un determinat color  polític que, o casualitat, coincideix amb el mateix color del primer edil municipal.
En la seva defensa, l’alcalde no va negar els fets, però va dir que se’n havien tret moltes més de les que apareixien a la llista i que sempre s’havia fet previ recurs del denunciat. Faltaria més!

-Vinc per veure si em pots treure aquesta multa que m’ha posat la policia municipal.

-Fes-me un plec de descàrrecs i té la trauré.

De la denúncia presentada al Jutjat crida l’atenció la que van posar a l’empresa propietat del regidor de governació i, per tant, responsable de la policia municipal. També sé de part certa que, al menys un cop es va denunciar al propi alcalde. Com s’actua en aquests casos? Té potestat l’alcalde per a poder-se treure una multa?
El tema que ens ocupa es pot considerar com una situació viciada, es a dir, que l’alcalde usa els decrets d’alcaldia per afavorir a persones de un determinat perfil i, en canvi, les que no compleixin el requisit de tenir el carnet de partit o una estreta relació amb ell, no gaudeixen de la mateixa sort.  
Tot i la gravetat dels fets exposats, per a mi és molt més penós és l’actitud de les persones denunciades. La majoria són o han estat càrrecs públics i, per tant, haurien d’intentar tenir un comportament exemplar. Primer respectant les normes de circulació i evitar situacions susceptibles de ser punibles i, segon, si malgrat tot, fruit d’un descuit o d’una situació involuntària tan acabat multant, pagar la multa com fem la majoria dels ciutadans sense haver d’intercedir a l’alcalde per a que la tregui.
Quan es critica els polítics pel seu comportament i per les prebendes que tenen quan ocupen càrrecs públics, mai es fa referència a situacions com l’exposada que també suposen un tracte de favor i, per tant, hi treuen un benefici.