dilluns, 25 de febrer del 2008

25-F, PRIMER DEBAT ELECTORAL ZAPATERO-RAJOY

Avui, 25 de febrer de 2008, es retransmetrà per diverses cadenes de televisió el primer debat electoral entre l’actual President del Govern Espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero i candidata la reelecció del PSOE i el cap de l’oposició i candidat pel PP Mariano Rajoy.
Pareix que una de les estratègies de Rajoy serà dir “mentider” al president del govern, sobre tot, per dir que “no estava negociant amb la banda criminal ETA”. Per la seva part i, per a no ser pagat ell amb la mateixa moneda, aquest dies, Rajoy, anat deixant de costat l’anomenada “teoria de la conspiració”, on, ETA hauria estat darrera dels atemptats de Madrid de fa 4 anys, per afavorir els interessos del PSOE i treure al PP del poder.
Les cadenes de televisió han emès diversos programes informatius de com va ser el darrer debat de candidats a la presidència del govern espanyol. El de 1993 entre Felipe González, llavors president i José Maria Aznar, el candidat que va aconseguir la presidència el 1996. Com ara també hi van haver dos debats. Del primer va sortir guanyador Aznar per la confiança de Felipe en les seves possibilitats i que el va portar a no preparar-lo com devia. En aquest primer debat, Aznar, també va dir mentider a Felipe per haver afirmat aquest que “Aznar el va qualificar de pidolaire quan anava a negociar amb Europa i dilapidador amb referència a la despesa del país. En el segon debat, que va guanyar Felipe al haver segut aconsellat per diversos assessors, el llavors president del govern va poder demostrar amb documentació que qui mentia era Aznar i que si que havia fet aquelles afirmacions.
Aquesta nit no sabem que passarà. Si les expectatives d’un debat tens i controvertit, finalment, es produiran o no. Quina serà l’estratègia que seguirà cada un dels candidats. Si alguna de les argumentacions que faran servir els servirà “d’arma” per a vèncer el rival o se’ls acabarà tornant en contra. Demà els diaris portaran amplis resums y faran les primeres valoracions juntament amb els analistes polítics i, al menys, que hi hagi un clar vencedor, ja puc afirmar que mentre la premsa propera al PP (el Mundo, la Razón, el ABC, la COPE, etc.) donaran guanyador a Rajoy i la més propera al PSOE (el País, el Periódico, la SER, etc.) a Zapatero.