dimarts, 2 d’octubre del 2012

DOBLE IMPOSICIÓ



Amb l’obligació de tributar les loteries, el govern del PP ha trencat la baralla. Cal remarcar el concepte de loteries, ja que, tal i com es va dir al principi, semblava que només la loteria Nacional es veuria afectada. Però no, també hauran de tributar (a partir de 2.500 euros) altres loteries com la Primitiva, les autonòmiques (la 6/49 en el cas de Catalunya), la Quiniela, el cupó de l’ONCE, el sorteig de l’Or de la Creu Roja, etc.
Fins ara, els premis de tots aquests sortejos estaven exempts de tributació i el motiu és molt fàcil d’entendre. En el cas de les loteries i apostes de l’estat, hisenda, ja es queda un percentatge molt elevat de la recaptació que va a parar a les arques d’Hisenda. En el cas de la Quiniela el percentatge que es dedica a premis és el 55 %. La resta és per a cobrir les despeses generals i inversions del organisme que ho gestiona (Loterías y Apuestas del Estado -LAE-) i per al fisc.
A la majoria de les apostes, quan no hi ha premi, els diners destinats van a parar a un pot que eleva el premi d’un altre sorteig posterior. El cas de la Loteria Nacional és atípic, ja que l’import de tots aquells números que resulten premiats i no es venen, toquen íntegrament de l’estat. Per tant, la quantitat destinada a premis es pot reduir considerablement depenent dels números premiats i no venuts. Aquesta situació no sol passar als principals sortejos com el de Nadal, el Nen o d’altres d’especials, però cal recordar que cada setmana n’hi ha dos i, evidentment, quasi sempre queden molts de dècims per a vendre.
Ara, amb la tributació per IRPF prevista als pressupostos per al 2013, que serà del 20 % del premi a partir de 2.500 euros, és com si es tributés dues vegades, la qual cosa, des del meu punt de vista em sembla del tot incorrecte.
Una vegada més, el Ministeri d’Hisenda ha optat pel camí fàcil. En lloc de voler recaptar diners de les principals fortunes, d’aquells que guanyin sous elevats i potenciar la Inspecció Tributària per a que pugui perseguir de forma més eficaç el frau fiscal, escull recaptar via premis ja que, d’aquesta manera, s’assegura el cobrament. Imagino, posats a imaginar, que la recaptació del 20 % es farà al moment del cobrament del premi, com ja passa quan es cobra un premi concedit per una entitat privada fruit d’un concurs, sorteig, etc., encara que posteriorment, quan arribi la renda, l’hagis de fer constar en una apartat diferenciat i sense que torni a tributar. 
De moment ha hi ha una iniciativa per a que la gent no compri números de la Rifa de Nadal com a protesta de la rebaixa de sou que estem patit alguns col·lectius, sobre tot els treballadors públics. Si surt efecte, Montoro no quadrarà els números (una vegada més)