dimarts, 28 d’abril del 2015

Ara la protesta es mou cap al centre

JOAN TAPIA
Periodista

La primera conclusió després de llegir el baròmetre d'ahir d'EL PERIÓDICO és que la crisi econòmica ha generat un fort sentiment de protesta que altera amb profunditat i a gran velocitat el mapa polític. La segona, que, contra el que prediquen la majoria d'analistes, ara la protesta es mou buscant no l'esquerra més o menys radical (això va ser abans) sinó el centre polític.
Un canvi significatiu -no apareixia en l'anterior enquesta d'EL PERIÓDICO (desembre), però sí en altres del mes de març- és que avui hi ha quatre partits (PP, PSOE, Podem i Ciutadans) gairebé empatats (la diferència entre el primer, el PP, i l'últim, C's, és de tan sols sis punts) i que, com que la mobilitat és molt alta, qualsevol pot guanyar les pròximes eleccions. Els dos grans partits tradicionals han perdut força -ara sumarien el 42,6% del vot, menys que el 44% del PP sol el 2011 i 30 punts menys que la suma llavors del PP i el PSOE-, però segueix sent molt probable que un dels dos guanyi les generals. Per contra, les grans víctimes de la crisi són IU i UPD, que el 2013 tiraven a l'alça i que ara obtindrien una mínima representació.
El 2011, la protesta es va dirigir al PSOE i va portar a la majoria absoluta del PP. Després la pervivència de la crisi va fer baixar PP i PSOE, en benefici d'IU i UPD.Més tard -es va veure en les europees- una flamarada de protesta va beneficiar gairebé en exclusiva Podem. El maig del 2014, Pablo Iglesias, amb un 5,5, era el líder més valorat i, al mes de desembre, Podem pràcticament empatava al capdavant amb un PP en caiguda lliure.
Però les coses han canviat una mica i pot ser que el sistema tendeixi a regenerar-se. El relleu al capdavant de l'Estat està funcionant i és un factor d'estabilitat, perquè els espanyols que qualifiquen de dolenta la situació política, tot i que encara són el 70%, han caigut 20 punts respecte al gener del 2013. I, amb la tornada al creixement del PIB, els que creuen que el pitjor de la crisi ja ha passat són un 38%. Menys que el 52% que opinen tot el contrari, però més que els que ho deien el 2013 (18%).
El PP ha perdut 2,6 punts des del desembre i està 20 punts per sota del 44% del 2011. I Podem ha perdut 5,5 punts en quatre mesos (segueix davant del PSOE, però només per un punt) i la nota d'Iglesias s'ha desplomat al 4. El PSOE tampoc es consolida perquè ha baixat 0,7 punts tot i que Pedro Sánchez millora nota i és el segon líder més valorat. L'únic gran beneficiari de l'erosió del PP i Podem -els castigats en aquest baròmetre- és Ciutadans (C's), que des del desembre ha multiplicat per quatre la seva estimació de vot al saltar amb força del 3,8% al 17,7%, i amb un líder, Albert Rivera, que és el polític més apreciat amb un 5,3, davant el 4,7 dePedro Sánchez i Alberto Garzón, el 5 de Pablo Iglesias i el 2,8 de Mariano Rajoy.
La irrupció de C's indica que, quan la crisi ha deixat enrere el seu punt màxim, els electors segueixen exigint canvis, però ja no s'orienten cap a l'esquerra radical com fa un any quan Podem pujava com l'espuma. Podem continua sent-hi i, tot i que baixant, és el primer partit en intenció directa de vot i per això Iglesias és el president preferit. Però el pèndol ha canviat de direcció. Ara es mou cap al centre (C's) i ha deixat de fugir ja del PSOE de Sánchez.