dissabte, 4 de juliol del 2015

MARIANO NO HO VEU CLAR

De Manel Fontdevila a diario.es
No em digueu a mi que abaixar els tipus de retencions d’IRPF quan només falten 5 mesos i escaig per a les eleccions (previsiblement Rajoy allargarà la legislatura el màxim possible) i, a sobre, sense contemplar cap altra modificació tributària, no és només per mirar de capgirar unes enquestes que, de moment, son desfavorables als interessos de Mariano Rajoy.
Quan arriba una fita electoral, cada dia surten temes relacionats de tota mena. Només cal recordar que fa uns dies, Esperanza Aguirre (mai se’n acaba d’anar del tot) va suggerir Rajoy que fes coincidir les eleccions generals amb les de Catalunya.
Segons els analistes polítics, si la coincidència de dates es fa per a desactivar l’independentisme, la proposta tindria sentit, però a part d’això, no hi ha cap d’altre motiu.
En canvi, a Rajoy li interessa retardar al màxim les eleccions per mirar de remuntar resultats. No només les de les enquestes, sinó també els econòmics, la gran basa del seu govern per mirar de guanyar-les.
Divendres, Pepa Bueno, al seu editorial de la Cadena SER, es preguntava (al mateix temps que traslladava la pregunta al experts) què és populisme?  En una clara referència a la decisió del PP d’avançar 6 mesos la baixada dels tipus de retenció, tant als treballadors com als professionals que se’ls apliquen a les factures.
Com a entès en el tema (no expert), una abaixada de tipus no serveix para gaire bé res sinó va acompanyada d’una reforma de l’IRPF que contempli una baixada generalitzada de l’impost. Sinó és fa així és pa per avui i gana per demà i ni això, perquè no crec en l’efecte psicològic de gastar més perquè quan cobres la nòmina vegis que t’han ingressat uns pocs euros més que a l’anterior. 
Com totes les reformes que fa el PP, sempre, els més beneficiats són els que tenen les rendes més altes, ja que percentualment, la baixada és similar.
S’està dient també que abans de final d’any (segons Rajoy, sempre que sigui possible), se’ns tornarà la part proporcional de la paga extra que ens va treure l’any 2011, així com els dies de lliure disposició dels que gaudíem els funcionaris.
Si ho he de resumir en pocs paraules ho diria així: Tot pel poder!
Quina vergonya de país i quina vergonya de governants!
Per cert, si guanya el PP les eleccions generals pels pèls i C’s (per exemple) no té suficients diputats per a investir per majoria Mariano Rajoy, seria factible un pacte entre les forces progressistes tal i com ha passat, per exemple a l’Ajuntament de Madrid?
És legal, però imagino que poc provable i, aquí sí, segurament es respectaria la llista més votada.