dissabte, 7 de juliol del 2012

FRANÇA ÉS DIFERENT


L'estàtua de la Llibertat de Lunel. 

Dimarts ens assabentàrem de la noticia que la policia francesa escorcollava el domicili particular i el despatx particular del que, fins fa poc, era president de França François Sarkozy. Al país veí al cap d’un mes d’haver deixar el càrrec, es per la immunitat que comportava el mateix.
Si fem memòria, recordarem que a Chirac també se’l va imputar. En tots dos casos va ser per finançament il·legal de les seves campanyes electorals. La persona qui va amollar la “pasta” a Sarkozy va se la propietària del grup l'Oréal Liliane Bettencourt.
Cal reconèixer sense ruboritzar-nos que França ens passa la ma per la cara en quasi tot. Potser esportivament ens tindran enveja perquè mentre els espanyols, darrerament, guanyen molts de títols de variades disciplines esportives: futbol, tennis, bàsquet, ciclisme, etc., els nostres veïns del nord, pràcticament no “toquen bola”.  
Vull recordar que després que Aznar deixés de ser president del govern d’Espanya, hi va haver una campanya, amb denúncia inclosa, que pretenia jutjar a l’exmandatari del PP per haver ficat a Espanya en una guerra il·legal com va ser la d’Iraq. Aquella campanya va durar molts mesos i hi va haver una gran recollida d’assignatures que li donaven suport. També hi van haver diferents assemblees a Madrid. Però fa temps que no se’n sap res de res. El temps tot ho cura i ho fa oblidar i Aznar en sortirà indemne.
Per a ser equànime, vull recordar també que a Felipe González se’l va voler inculpar en la trama GAL de lluita il·lícita contra la ETA. Encara que sempre he cregut amb la innocència de l’expresident socialista, en aquest cas, Felipe, tampoc va arribar a seure al banc dels acusats.
En canvi, aquí, si que es jutja i condemna a jutges que persegueixen trames de corrupció i finançament il·legal del partit polític que ens està governant.
No sé exactament si Espanya és diferent o la que és eferent és França, però queda clar que, al menys en la justícia, no hi ha punt de comparació.
Per cert, Hollande ha derogat totes les lleis que afavorien a les grans fortunes de França que, a partir d’ara, hauran de pagar més impostos.
Igual que aquí que s’aproven lleis per afavorir els defraudadors i perjudiquen a les classes mitjanes que tendeixen a desaparèixer.