dilluns, 30 de juliol del 2012

VAGI-SE’N, SENYOR RAJOY!!



Durant el darrer mandat de Felipe González (1993-1996) el llavors cap de l’oposició, el funest José Maria Aznar, va fer famosa una frase: “Vagi-se’n, senyor González” (Váyase, señor González) A costa de repetir-la una vegada i una altra, aquella frase va calar entre la població que ja divisava feia temps un final de cicle polític.
Felipe González va haver de dissoldre les cambres i convocar eleccions anticipades. Va passar el relleu a Joaquín Almunia (ara comissari europeu) i el PP va assolir per primera vegada la victòria en unes eleccions generals. Va ser “la derrota més dolça del PSOE”, ja que el desgast progressiu que patia, no va acabar de confirmar-se a les urnes.
Felipe González va estar al capdavant del govern espanyol pràcticament 14 anys i és fins a la data, el president que més temps ha durat davant del govern d’Espanya.
Mariano Rajoy encara no fa 7 mesos que ha ocupat el càrrec. Evidentment els temps no són els mateixos, però també és cert que Rajoy no ha sabut gestionar la crisi de manera efectiva.
El programa amb el qual el Partit Popular va guanyar les eleccions, s’ha esmicolat en aquest curt període. Quasi res del que va dir que faria si governaven el país està en vigor. Normalment han fet tot el contrari del que van dir que farien. Damunt encara hem d’escoltar a Alberto Ruiz-Gallardón dient que “portaven al programa la modificació de la llei de l’avortament”. Serà l’única cosa que han fet i que van anunciar que farien i una gran mostra de cinisme!
La tan desitjada reforma laboral (de fet era una reforma de la reforma de la reforma...) que tan s’anhelava  des dels sectors empresarials i que havia de crear llocs de treball (tothom intuïa que més precaris i amb sous més baixos), ha estat un fracàs i, en lloc de crear ocupació, encara n’ha destruït més i la llista d’aturats creix més rere més, fins i tot durant els mesos durant els quals, tradicionalment s’ha creat ocupació gràcies al turisme.
Molts analistes pensen que les recents mesures aprovades (pujada dels tipus de l’IVA, rebaixa del sou dels funcionaris, etc.) tal i com ja va passar amb les diferents retallades en matèria de sanitat, educació, cultura..., apujada dels tipus de l’IRPF i, sobre tot, la reforma laboral, ens acabin abocant, irremediablement, a més rescissió econòmica i més augment de l’atur.
Potser per tot això, el PP ha caigut 7 punts en estimació de vot en només un mes. Mai cap partit havia patit una davallada tan important...
Però sembla que Rajoy ja hauria trobat als dos caps de turc a qui donar-los la culpa de que Espanya no aixequi el cap. Qui té tots els números de ser destituït en dates properes (tot indica que molt possiblement a partir de setembre), és Cristóbal Montoro. El Ministre d’Hisenda i Administracions Públiques ha acumulat un gran desgast, ja que ha estat quasi sempre l’encarregat d’anunciar les dures mesures a l’opinió pública mentre el President s’amagava.
L’altre nom que sona que pot ser substituït és el de Luis de Guíndos, el Ministre d’Economia. Cal recordar que Rajoy, quan va formar govern, no va voler nomenar vicepresident econòmic per que, segons va dir, seria ell mateix el responsable de l’àrea.
Així, si Rajoy és, a part de President del govern, el principal responsable econòmic i, per tant, del fracàs de les mesures que s’han ant adoptant sobre la marxa, hauria de ser ell qui plegués i, amb ell, tot el govern.
Vagi-se’n senyor Rajoy! Pel bé del futur d'aquest país.