diumenge, 3 de maig del 2015

¿Qui ens ho havia de dir?

JOAN TAPIA
Periodista

Fa pocs dies vaig dir que Rajoy i Mas s'assemblaven i algú em va mostrar la seva disconformitat. Però és així. Al contrari queTarradellas i Suárez, o Fraga i Carrillo, o fins i tot Felipe González, no tenen res a veure ni amb la guerra civil, ni amb la dictadura, ni amb l'oposició al franquisme. Tots dos vénen de l'acomodada classe mitjana i tots dos han tingut una brillant carrera. I -no és una crítica- fa molts anys que no baixen del cotxe oficial.
Els separa que un aspira a la independència catalana el 2017 i l'altre que Espanya segueixi igual. Però en això també s'assemblen, en la tendència compartida a negar allò que no els agrada. ¿Algú prudent pot creure que la Unió Europea arbitrarà a favor de la partició dels estats actuals? ¿Algú assenyat pot negar-se a parlar quan majories molt àmplies demanen més autogovern?
Tots dos estan tancats. I ara nerviosos. Els sondejos no premien l'exclusivisme. Sobre l'economia, diumenge Rajoy va treure pit: «¿Qui ens ho havia de dir fa només un parell d'anys?». Té raó. ¿Qui ens ho havia de dir que Rodrigo Rato, pare del miracle econòmicdel PP, seria «detingut i posat en un cotxe com un terrorista» (la frase l'ha deixat anar Esperanza Aguirre a Expansión). ¿Qui li havia de dir a Artur Mas que el líder del catalanisme, el que el va designar successor -Jordi Pujol- confessaria un delicte fiscal durant 34 anys per cobrir els seus familiars directes?
¿Qui ens havia de dir que el PP passaria del 44% de vots al 22% que li donen en aquests moments els sondejos? ¿Qui ens havia de dir que després del 9-N Albert Rivera seria el líder català preferit com a president després de Mas? En l'última enquesta d'EL PERIÓDICO, Mas baixava del 21,9% al 19,9%, i Oriol Junqueras, del 19% al 15,6%, mentre que Rivera pujava del 10% al 17%? I C's era la segona força en vot estimat, una mica al davant d'ERC. Al PSC li costa remuntar a pesar d'Iceta, però els vots no van a CDC o MES, sinó a Podem i C's. ¿Qui havia de dir que un sondeig entre inversors (d'El Mundo) diria que el 59% confia en C's i només un 15% en el PP?
I davant la pèrdua de confiança, la solució sembla que és més orgull i exclusivisme. La Junta de Seguretat segueix sense reunir-se tot i l'alerta antigihadista. I a la pregunta ahir sobre què són unes eleccions plebiscitàries, Rajoy va contestar: «Les que no se celebraran a Catalunya». Jocós. I al dir que el PIB creixerà el 2,9% el 2015 i el 2016, afegeix: «El Govern ha capgirat la situació en dos anys i mig, com ningú ho ha fet mai al nostre país». I Javier Arenas va afegir: «El 2015 serà l'any en què els espanyols ens juguem més coses des que va morir Franco: el model d'Estat, ser forts a Europa, la feina dels nostres fills i la unitat d'Espanya». ¡Entesos!
¿I Mas? Doncs juga amb la data electoral perquè ERC vota contra el consorci hospitalari de Lleida. Greu. Després afirma que el 24-M i el 27-S ens juguem ni més ni menys que el «ser o no ser de Catalunya». Una mica fort per a un país amb més de 1.000 anys d'història i en què està en atur la cinquena part dels que desitgen treballar (758.000 persones).
Rajoy i Mas segueixen amb l'exclusivisme i l'autobombo davant l'onada d'insatisfacció que recorre Espanya i Catalunya. ¿Qui ens havia de dir que fins i tot en l'adversitat s'assemblarien tant?