dijous, 21 de maig del 2015

EPISODIS ELECTORALS. LES PROMESES

Hi ha una dita castellana que diu: Mucho prometer hasta joder i después de haber jodido, no me acuerdo de lo prometido... La traducció electoral podria ser aquesta: En campanya es promet el que calgui que una vegada haurem guanyat, ens en oblidarem. I és que la majoria de la gent són babaus i tot i que els polítics ens prenen el pèl constantment, nosaltres, ases que ases i els seguim votant: A qui em de votar, sinó...  
Però és evident que no totes les promeses són realitzables i més si tenim en compte que estem vivint una època en la qual no tot són flors i violes...  
Recordeu-vos-en que durant la campanya electoral del 2011, l’alcalde va prometre un nou cap a tocar de la plaça de la Castellania d’Amposta, que en 4 anys no s’ha fet i pel que sembla va per a llarg (no sé si aquesta vegada ho porten al programa)
El que em va cridar l’atenció són les ganes de marejar la perdiu dient que fomentaran el comerç local. No sé si és veritat, però sempre s’ha dit que els comerciants (com a col·lectiu) voten CiU. Per tant, han d’impulsar alguna mesura per a no perdre el seu vot.
Bé, vosaltres (en una majoria) sou ampostins de naixement, jo no. De totes formes, de jove hi baixava moltes vegades, normalment per anar al cine. L’altre dia li recordava a Clara la de la Gavina (ara que està a punt de jubilar-se), que abans es deia la Aranya i que quasi al davant hi havia la llibreria del Sr. Roig (tiet del venedor de ‘bombilles’) on comprava la Hoja del Lunes els dilluns que havia d’anar a presentar-me a l’INEM.
La llibreria del Sr. Roig va tancar una vegada es va jubilar el propietari, però, des d’aquella època, quantes botigues han tancat? A part de la de Vives, a la plaça de la Vila, abans d’arribar-hi n’hi havia una altra, així com darrere de l’edifici de la Caixa, a la plaça del Mercat. Feu memòria, ja veureu com segur que us en recordeu de moltes més...
La mort del comerç local ve provocada pes supermercats. El primer establiment que es podria considerar com a tal a Amposta va ser la Unió, una cooperativa que van obrir els comunistes ampostins i que va obrir allà on havia estat el cinema Bahia. La meva dona, que hi va treballar, sempre m’ha dit que el seu tancament va ser degut al Preko, que pertanyia a la distribuïdora que els subministrava el gènere. Quan van obrir van posar els preus molt més baixos, fins que la Unió no va poder aguantar més i va haver de tancar.
Des d’aquell Preko, quantes grans superfícies han obert (i tancat) a Amposta. No cal fer cap exercici de memòria, però si enumeraré les que hi ha ara: Mercadona, Lidl, Caprabo, Dia, Aldi, Eroski i els darrers d’aterrar, Vidal. Si no m’he errat, fins a 7 grans superfícies d’aquelles que disposen d’aparcament per a facilitar poder-hi arribar amb cotxe. Totes els anteriors tenen un comú denominador: que tenen un gran sortit de productes, des de l’alimentació, al tèxtil, al parament per a la llar, a petits electrodomèstics, etc. Però encara n’hi una altra dedicada al calçat exclusivament: Merkacalzado.
Després de permetre la instal·lació a Amposta de tants grans superfícies (i les que no han vingut, com per exemple el Decathlon), després de promocionar una zona comercial que havia de ser la solució per a l’economia ampostina, després d’haver fet tot tipus de campanyes (infructuoses), després d’haver pregonat als quatre vents que Amposta era la capital comercial de les Terres de l’Ebre, etc. Ara resulta que se’ls acut prometre que promocionaran el comerç local...

Ah! I CiU de Tortosa ha promès la construcció d’una nova piscina, quan ha estat quatre anys sense parlar de piscines perquè era una paraula tabú per a l’equip de Ferran Bel.
Per als més desmemoriats, els hi recordaré que fa 4 anys van prometre una reforma integral de les antigues piscines, entre el camp de futbol i l’IES Joaquín Bau. Van començar les obres d’ensorrament, per a fer creure a la gent que anava de debò, però s’han passat 4 anys sense fer-hi res.
Ja ho sabeu: mucho prometer hasta joder...
Esteu avisats!