dilluns, 4 de novembre del 2013

POLÍTICS SENSE DATA DE CADUCITAT

Aquests socialistes, quants anys fa que no aixequen el puny? 


En els darrers dies, alguns articulistes han criticat obertament la que ha estat, fins ara, la darrera intervenció de l’expresident del govern Felipe González, fins el punt de posar en entredit la seva gestió al capdavant dels diferents governs que va presidir.
El darrer en pixar fora del test ha estat qui va ser la ma dreta de Felipe durant un bon grapat d’anys: Alfonso Guerra.
Guerra, va posar en dubte la ideologia del PSC de qui va dir que des de fa temps que ha deixat de ser socialista per a convertir-se en nacionalista.  
Un cop més em penetrat a l’espiral de sobre que qui és més nacionalista: aquell que defensa que Espanya és una i indivisible o qui és està a favor d’una Catalunya independent.  
Des del meu punt de vista, encara que estem parlant de nacionalismes diferents, tot dos ho són: l’un, nacionalista espanyol i l’altre nacionalista català. I, a veure, vull deixar-ho clar: tan dret té el primer de ser-ho, com el segon. No és dolent. El que és dolent són els extremismes com ara aquell que estaria disposat a agafar una arma de foc per a defensar la unitat de la nació espanyola o anima a l’exèrcit a intervenir o l’altre que no veu més enllà de la seva idea, es a dir, el món comença i acaba amb la independència. Posats tots dos a una taula de negociació de ben segur que no arribarien a cap acord. Ni de mínims! 
 
Ara bé, si tingués que prendre part per alguna de les dues postures radicals, acabaria decantant-me per la segona, ja que entenc que durant, ja no anys, sinó segles, des de les estructures de l’estat espanyol s’ha maltractat Catalunya. En canvi, el nacionalista espanyol que, amb els seus arguments demostra que mai ens ha estimat, per quin motiu no volen la independència de Catalunya, si no és que en treuen algun profit.
Com sabeu els que em segui sovint, cada cop estic més desenganyat d’una bona part dels polítics que ens han governat i representat des dels inicis de la nostra, encara jove, democràcia. Com diuen els castissos, a toro pasado, és més fàcil analitzar el que va passar durant l’anomenada transició. Tan malament es va fer llavors que ara en paguem les conseqüències de tot plegat.
Amb Suárez amb alzheimer, evidentment queden com a màxims responsables d’aquella època Felipe González, Alfonso Guerra i, per extensió a tots aquells que durant molts anys hem considerat com a pares de la Constitució.  
Convergència, quan veu que les coses no els rutllen com ell voldrien, treuen a Sant Jordi Pujol per a que els tregui les castanyes del foc. En canvi, darrerament, quan surten Felipe i Alfonso, en lloc de calmar els ànims, encara els encenen més.
La solució? Què els polítics tinguessin data de caducitat i, a partir d’aquesta, només poguessin dedicar-se a escriure les seves memòries i als nets.