divendres, 3 d’octubre del 2014

UN POBLE GROC?


Miro el calendari i veig que avui és 3 d’octubre, per tant, ahir, el dia que es va saber la notícia era 2 d’octubre. Res a veure amb el dia dels innocents que, com tothom sap és el 28 de desembre...
Per tant, no es tracta d’una innocentada... Va de bo? Sí, sembla que sí.
La notícia es pot llegir a la premsa digital comarcal (aguaita.cat, marfanta.com i ebredigital.cat): la ANC vol pintar el Poble Nou del Delta de color groc!! L’acció s’emmarca dintre d’una campanya que portarà a terme l’ANC a diversos indrets de Catalunya i que comptarà amb el suport (per suposat) d’Òmnium Cultural.  
Bé, sembla que ja la tenim muntada... Com sempre hi hauran seguidors i detractors. De moment, sembla ser que l’únic que d’una manera oficial s’hi ha posicionat en contra ha estat el Bisbat de Tortosa, propietari de l’església. I no és poca cosa, ja que el campanar de dita església és el lloc més emblemàtic d’aquet lloc que pertany administrativament al municipi d’Amposta. El campanar del Poble Nou és la millor atalaia per veure el delta de l’Ebre i l’any passat va ser restaurat gràcies a l’aportació econòmica que va fer la Diputació de Tarragona.
Encara que vull imaginar-me el Poble Nou de groc, no ho veig... L’indret és un dels més característics del delta i la seva història es remunta a l’any 1957 quan el dictador Franco va concedir casa i arrossars a un grup de colons. D’aquí que durant molts d’anys portés el nom de Villafranco del Delta.
Si ja va ser una aberració, urbanísticament parlant, l’ampliació del lloc amb diverses cases que res tenien que veure amb les originals, em sembla que ara, pintar-lo de groc torna a ser un altre despropòsit, per molt lloable que sigui la campanya de l’ANC País groc.

No obstant, sembla que una vegada s’hagi filmat l’espot publicitari, que a ben segur, es voldrà que tingui una repercussió internacional, els veïns que vulguin podran demanar que se’ls hi torni el color original, es a dir, el blanc.
Davant mateix de l’església es troba l’edifici conegut com l’Ajuntament del Poble Nou que, com no, en aquest cas des de l’equip de govern de l’Ajuntament d’Amposta ja s’ha donat el vistiplau corresponent.

Al final pot quedar un poble groc o no, ja es veurà, però a Espanya hi ha un poble blau. Ho sabíeu? És el poble malagueny de Júzcar.