dimecres, 21 de gener del 2015

Artur Mas juga brut

JAUME REIXACH

El president Artur Mas sempre es vanta en públic de "fer les coses bé" i de meditar curosament les seves decisions abans d'anunciar-les. Però aquesta pretensió queda clamorosament desmentida amb l'estrambòtica convocatòria d'eleccions diferides… al pròxim 27 de setembre!

El 27-S no és una data qualsevol del calendari. És el quart diumenge del mes de setembre i aquest 2015 resulta que culminarà un llarg pont festiu, en coincidir la Mercè -la Festa Major de la capital de Catalunya- en dijous. En aquesta època de l'any encara acostuma a fer bon temps i és lògic pensar que milers de persones de Barcelona i de la seva àrea metropolitana aprofitaran el pont per viatjar o per passar uns merescuts dies d'esbarjo a la platja o a la muntanya.

No crec que al Palau de la Generalitat se'ls hagi escapat aquesta coincidència a l'hora d'escollir la data de "les eleccions més importants de la història de Catalunya". Al contrari, crec que ho han fet expressament i amb una intenció tan descarada com deshonesta: aprofitar que la gent de la conurbació de Barcelona, majoritàriament refractària a la independència, farà el pont de la Mercè per motivar la seva abstenció massivai, d'aquesta manera, primar els vots de la Catalunya més propícia als postulats de CiU i ERC.

La maniobra per tal que guanyin els partits proindependentistes, per incompareixença de molts no-independentistes a les urnes, és tan barroera i tan bruta que fa vomitar de fàstic. Decidint la data del 27-S, competència que té en exclusiva, Artur Mas es retrata tot solet: el Molt Honorable és un trampós a qui espanten la democràcia i el "dret a decidir" que tant diu defensar.

Jo sempre acataré les decisions que adopti majoritàriament el poble de Catalunya a les urnes. Ja he explicat a bastament, en articles anteriors, perquè considero que la nostra independència no és possible ni viable en aquests moments en l'actual marc de la Unió Europea. A EL TRIANGLE, i d'això en pot donar testimoni tothom, sempre he obert les portes als independentistes, especialment quan era una opció marginada i perseguida. Ara bé, intentar accedir a la independència aprofitant el pont de la Mercè ho considero un frau electoral inacceptable.

Ben entès, totes les persones que vulguin marxar aquests dies tenen l'opció d'exercir el vot per correu o tornar d'hora a casa, abans que no tanquin els col·legis electorals. Però tot el que sigui dificultar el dret de vot en uns comicis que se'ns volen vendre com a plebiscitaris és, clar i català, una estafa.

Ja que que el president Artur Mas ha decidit pixar-se en els catalans que vivim a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, demano des d'aquí que Esquerra Republicana, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, el Consell Assessor per la Transició Nacional, l'Associació de Municipis per la Independència i el Pacte Nacional pel Dret a Decidir facin veure al Molt Honorable que ha comès un gravíssim error en l'elecció de la data dels pròxims comicis i que cal que l'esmeni.

Què pensaríem si Mariano Rajoy convoqués les pròximes eleccions generals coincidint amb el pont de la Constitució? O què pensarien els francesos si el seu president convoqués les eleccions coincidint amb el pont del 14 juillet, quan es produeix una gran "estampida" de la població?

Catalunya no es mereix un president que ens vulgui enredar i que posi traves per votar als qui pensa que no li "compren la moto". El calendari de 2015 té, més enllà del 27-S, altres diumenges on es poden plantar les urnes amb tots els ets i els uts democràtics per garantir la participació de tothom.