dissabte, 14 de novembre del 2015

El màxim desafiament en dècades

ANTÓN LOSADA
Professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Santiago de Compostel·la

Atenció. Preparin-se per a un gran espectacle. Reservin amb temps les seves localitats perquè la llista d'espera creix imparable. Oblidin-se de la setena entrega de la Guerra de les Galàxies. Han Solo i Chewbacca són història, estan out. La verdadera superproducció d'aquest Nadal ja s'ha estrenat i arrasa a la taquilla.
De Producciones Mariano, els creadors d'èxitassos de taquilla tan enormes com Tot és ETA, La prima de risc es diu Zapatero, No sense el meu cava català o Espanya salvada per la campana, arriba la història que ens commourà aquestes festes: El màxim desafiament en dècades, un relat de coratge i sacrifici on un tranquil i aparentment babau president del Govern, magistralment encarnat novament per Mariano Rajoy, s'ha d'enfrontar a una banda conformada pel pitjor que hi ha a cada casa: radicals, separatistes, nacionalistes, bolivarians i fins i tot beliebers descontrolats.
La crítica especialitzada de la capital ja l'ha consagrat com la versió 2.0 de Solo ante el peligro. La llista de noms coneguts que ha reunit el repartiment com a secundaris de luxe en aquesta producció al servei exclusiu del seu protagonista resulta enlluernadora. No ha quedat cap estrella política, ascendent o descendent, sense passar pel despatx de xèrif per donar-li ànims i pronosticar-li que al final guanyarà perquè ells són els bons.
La política ja no serveix per resoldre problemes. Ara s'utilitza per fer por. No es governa. Es dirigeixen pel·lícules de terror. El mateixRajoy que ens assegurava que la qüestió de Catalunya no passava d'invent nacionalista que no importava a la gent normal, un suflé que baixaria amb la recuperació econòmica, avisa ara que ens enfrontem al màxim desafiament d'Espanya en dècades. Esperem que no ho arregli igual que va fer amb el rescat: demanant-lo.