divendres, 27 de novembre del 2015

FUTBOL: CORRUPCIÓ I MÉS

Fa temps que dic que cada dia estic més desenganyat del món del futbol. Ja no el segueixo amb l’interès que ho podia fer anys enrere. Cada temporada hi ha alguna novetat que perjudica als seguidors i les jugadors no són feliços sinó se’ls augmenta la fitxa. Crec recordar que a Messi per exemple sé li revisa cada any el contracte per a que sigui el jugador del Barça més ben pagat. Tot plegat em sembla un seriós despropòsit que només acabarà quan hi hagi una plantada general i la gent deixi d’acudir als estadis i veure els partits per televisió, sobre tot aquells que s’han de veure per mig d’una plataforma de pagament.
I on van a parat totes les enormes quantitats que es mouen al voltant del futbol? El pastís és molt gran i per tant són molts els qui mengen d’ell. Des dels jugadors (professionals s’entén) que, com ja sé sap cada vegada volen guanyar més i més diners, als clubs que han de fer front a les enormes despeses que es generen (incloent per exemple la seguretat social que no sempre es paga o els impostos estatals que tampoc s’acostumen a pagar...)
Però també les televisions que adquireixen els drets, els intermediaris que cobren per cada nou contracte, ja sigui de traspàs o de renovació. I, per suposat, els capitosts de tot plegat, es a dir, els dirigents de la FIFA, de la UEFA i similars.
Desgraciadament, aquestes associacions futboleres donen poc exemple de transparència i la corrupció està generalitzada i enquistada. De fet se semblen més a una organització mafiosa que no a una associació que hauria de fomentar els valors de l’esport i interessar-se, sobre tot, en el futbol base i amateur.
Si segueixes l’actualitat segur que hauràs sentit parlar de:

-La imputació per corrupció del president de la FIFA Joseph Blatter i d’altres càrrecs (vicepresidents, vocals...)

-La imputació per corrupció del president de la UEFA Michel Platini.

-La prohibició de que es puguin fitxar xiquets estrangers menors d’edat, la qual cosa ha generat una enorme confusió entre el futbol base català fins al punt de que, cautelarment, es va impedir jugar a xiquetes adoptats a l’estranger per pares d’aquí i que, per tant, legalment tenen la nacionalitat espanyola.

-Del cas anterior deriva la sanció al Barça de no poder inscriure jugadors durant 2 anys (acaba el 31 de desmebre)

-Sanció al Barça per l’ús de l’estelada quan és una bandera legal i que fins i tot es va col·lar a un anuncia de la UEFA sobre la Champions League. La imatge va ser retirada una vegada se’n van adonar de la fotuda de pota.

(Suposo que me’n deixo algun)

I, a sobre, tenen la paella pel mànec. Al ser entitats privades, qualsevol recurs que s’hagi de fer contra resolucions arbitràries que sovint adopten, s’ha de dirigir a elles mateix amb el risc que això comporta. Només el Tribunal Arbitral de l’Esport (TAS) pot resoldre conflictes que es generen entre un estament esportiu i un club, la qual cosa dificulta molt el procediment.
Què s’hauria de fer? El mateix que vol fer Convergència: refundar-se! Són associacions massa corruptes per a voler continuar com si res hagués passat i sense prendre mesures contundents.
I ja per acabar, us imagineu que una vegada descartat Platini sigui Villar qui es postuli per a presidir la FIFA. Apaga y vámonos... Però de debò... Apaga la televisió i ves al cine o a qualsevol altre lloc.