divendres, 6 de juny del 2014

DIA 5 DE JUNY. QUART DIA SENSE REI

Temps nous, formes velles. Sorprèn que en ple segle XXI encara s’ordeni retirar l’edició una revista satírica com el Jueves. La revista que surt els dimecres (tal com es diu a la portada des de fa dècades), es va editar puntualment però, segons sembla, el grup editorial els hi va fer canviar la portada on hi sortia el Rei portant una corona bruta amb unes tenalles amb la intenció de passar-la a l’encara Príncep d’Astúries. Finalment la revista va sortir dijous amb una portada on sortia Pablo Iglesias II.
Davant d’aquest acte de censura, 8 col·laboradors habituals del Jueves (alguns de històrics)ja han anunciat que pleguen. No només la figura del rei és inviolable, sinó que, fins i tot, no es pot satiritzar.
Anem a pams, em sembla que el primer que hauria de donar exemple és el propi Rei i en reiterades ocasions el seu comportament no ha estat a la altura del càrrec. Després de l’accident que va patir caçant elefants, un Rei no pot sortir i dir: M’he equivocat, no tornarà a passar. En aquell moment hauria d’haver estat més valent i abdicar. Segurament s’hauria entès millor.
Es diu que el procés català ha tingut molt a veure amb l’abdicació i que es va esperar que passessin les Eleccions Europees per a fer-ho. A sobre, l’any que ve és un any electoral amb unes municipals i autonòmiques en algunes comunitats a la primavera i unes generals molt probablement a la tardor. El tomb electoral tan en unes com les altres pot ser important i els dos partits grans que fins han donat suport a la Corona, potser pateixen una pèrdua important de vots, la qual cosa podria fer canviar molt la situació política espanyola i tal vegada complicar la governabilitat d’algunes institucions.
Els reis de la pilota. Es futbolistes d’elit no son reis però s’hi assemblen. Sobre tot amb els seus sous. La polèmica ha esclatat al donar-se a conèixer la prima extra que rebran en l’hipotètic cas de que guanyin el mundial de Brasil: 720.000 euros per barba, es a dir més de 120 milions de pessetes de les d’abans. La meitat per arribar a la final, 180.000 per assolir les semifinals, etc. Per guanyar el mundial de Sud-àfrica, cada jugador va cobrar 600.000 euros que van tributar allà mateix per que les hi sortia millor que fer-ho a Espanya.
Izquierda Plural ha tornat a posar el crit al cel per aquest fet. En un país on cada dia hi ha més pobres i on s’han de prendre mesures per a que molts de xiquets en edat escolar puguin tenir un àpat en condicions durant les vacances d’estiu, els futbolistes d’elit (i d’altres professionals) guanyen quantitats desorbitades i com diu un conegut meu, difícil d’escriure-les.  
El grup pretén posar un topall per aquests tipus de retribucions. Les dues vegades anteriors que ho va intentar, els grups majoritaris li van tombar la proposta.
Mentre, la Reial Federació Espanyola de Futbol (veieu com són reis!) es justifica dient que no són diners públics. Em dóna igual. Em sembla una immoralitat i, a sobre, miren de tributar fora d’Espanya per estalviar-se diners, ja que la llei els hi permet. Al menys, si tributessin aquí, dels seus impostos es podrien millorar moltes coses. Els jugadors haurien de ser els primers de ser conscients d’aquesta situació i fer algun gest important per a netejar la seva imatge.
Però mentre hi hagi babaus que paguin per a veure’ls jugar, m’ensumo que la situació no canviarà gens.