dijous, 17 de gener del 2013

ESTRUCTURES D’ESTAT

Diuen que, per a que Catalunya pugui ser un estat propi, li manquen estructures d’estat.
Perdoneu la meva ignorància, però no veig cap diferència entre l’estructura de l’estat espanyol i les que ja té la Generalitat de Catalunya. Totes dues tenen un president del govern. El govern de l’estat té ministeris, mentre que la Generalitat té conselleries. Cada ministeri i conselleria té un polític al capdavant nomenat expressament pel seu respectiu president. A part tenen directors i subdirectors generals, caps de gabinet, assessors, secretaris, etc. Potser l’única cosa que té el govern de l’estat i del que la Generalitat no disposa és de subsecretaris.
Referent als ministeris i conselleries, pot variar el nom, però als efectes son força similars: Economia i Finances, Salut, Serveis Socials, Interior, Governació, Educació, Obres Públiques... En les úniques coses que el govern de la Generalitat no té competències són Defensa i Afers Estrangers, però ja sé sap que Catalunya ha creat ambaixades per molts països; fins i tot tenen o tenien un delegat del govern a Madrid.  
Vaig escoltar fa poc que Mas ha ordenat potenciar l’Agència Tributària Catalana, però aquesta, ja fa anys que existeix. Al principi era simplement Economia i Finances, però quan el govern central va acceptar incrementar el percentatge de l’IRPF que gestionaria Catalunya per a millorar el fiançament, es va decidir crear un organisme similar a l’existent per a tot l’estat.
Quin és el problema? Que la Generalitat genera pocs recursos propis i que la majoria dels impostos que gestiona són impostos estatals traspassats (Patrimoni, Actes Jurídics Documentats –compravendes, donacions, herències, etc.-) o compartits (IRPF, IVA.)
Per tant, quan Catalunya esdevingui independent, el que cal és tenir impostos propis que no tingui que compartir (crec que això que dic és força evident) Ara mateix, és l’Agència Tributària (espanyola) la que se’n encarrega de recaptar el grans impostos (IRPF, IVA i Societats) i del que recapta se’n ha de transferir el percentatge corresponent a Catalunya. Després serà l’Agència Tributària Catalana l’encarregada de recaptar i gestionar tots els tributs dels ciutadans d’aquí.
Només em queda un dubte. El President de la Generalitat es convertirà automàticament en President de Catalunya o s’haurà de crear un càrrec nou? Tots els països (al menys fins el que jo sé) tenen un cap d’estat (ja sigui rei o president) i un cap de govern o primer ministre.
Tu què penses?