divendres, 5 de juny del 2015

EPISODIS ELECTORALS. PER QUÈ VAS VOTAR A QUI VAS VOTAR?

Ahir em va agradar l’editorial de Pepa Bueno al programa Hoy por Hoy de la Cadena SER.
Segons una enquesta feta a petició d’aquesta emissora de ràdio, els motius que van portar als votants espanyols a l’hora d’optar per una determinada llista van ser aquets:

-El repartiments de responsabilitats en els temps difícils que estem vivint entre els diferents partits polítics.
-La proximitat ideològica.
-L’abolició de la corrupció.

Tret dels votants del PP que van votar per la capacitat de gestió i per la recuperació econòmica. També, tret dels votants del PP, a la majoria dels que van optar per una determinada formació política, no els preocupa l’entrada massiva de nous partits (i no tan nous) i d’altres grups al primer pla de la política espanyola.
I si extrapolem aquesta enquesta a Amposta? I tu per què vas votar a qui vas votar?
Una majoria de votants d’Amposta van decidir votar a EA-AM. En total 4.400. A part dels militants i afiliats de cada un dels partits que composaven la formació i que, segurament ho van fer per la segona opció (la proximitat ideològica), una gran part ho va fer perquè després de 28 anys desitjava un canvi de cares amb renovades idees i il·lusions al govern municipal.
Mireu, quan una formació política porta molts d’anys governant al cap davant d’una institució (en aquest cas CiU), a part d’experiència, també s’adquireixen uns vicis que, a la llarga, poden acabar sent contraproduents. Normalment, el vici principal sol ser la prepotència esdevinguda per l’acumulació de mandats amb poder absolut que t’han fet creure que formes part d’un grup de privilegiats encarregat de decidir els destins de la ciutat o del poble que es governa.  
Aquestes circumstàncies sumades als rumors fundats de corrupció (escorcolls de la Guardia Civil el 28 d’abril) van derivar en un vot massiu cap a la formació que, a priori, tenia més possibilitats d’assolir un millor resultat i que pactant amb d’altres formacions, podria arrabassar a CiU el govern municipal.
Sempre s’havia dit que la derrota a Amposta de CiU només es podia produir aconseguint mobilitzar a molts ciutadans que, normalment, s’abstenen a l’hora de votar i que CiU tenia un vot molt fidelitzat que difícilment baixava de 3.500 vots.
Però si observem els resultats del 24 de maig, veurem que CiU va treure 2.738 vots (l'any 2011 en va treure 3.946) que significa un 29,31% quan, si la memòria no em falla, havien assolit resultats per sobre del 50%. Per tant, sense augmentar (al menys de forma considerable) la participació, es va poder produir un daltabaix històric amb la pèrdua de més de 1.000 vots respecte als obtinguts l’any 2011.
Com s’interpreten aquets resultats? Que EA-AM ha tingut molt de vot prestat de les altres formacions polítiques, com per exemple el PSC, però també d’una part dels votants de CiU, els  més desencantats en les polítiques que Manel Ferré ha dut a terme, sobre tot, en aquests darrers 4 anys.
Per tant, faria bé Adam Tomàs en no creure’s massa la majoria absoluta que li va atorgar la ciutadania d’Amposta i gestionar-la bé si no vol que a la propera legislatura tornem a tenir un govern de CiU.
Per cert, jo vaig votar per afinitat política.