dimarts, 4 de juny del 2013

I AL TERCER DIA TOCA DESCANSAR





Els dies 18 i 19 de maig, Amposta va celebrar la 5a Festa del Mercat a la Plaça amb activitats diverses entre les que es poden destacar l’Ampolino, el cabaret del Grau, la Sarsuela, el Ball de vermut, el cinema mut, però sobre tot, la recreació al carrer de com era el mercat a principis del segle XX. A la plaça de l’ajuntament (encara plaça d’Espanya!) i als seus voltants, s’instal·len tota una sèrie de parades de diverses ambientacions i motius: mentre algunes només són lúdics i recreen els oficis de fa cent anys, d’altres conviden al visitant a consumir els seus productes. Entre aquests, es podien comprar dolços, embotits, formatges o fer un variat escoltant bona música interpretada per grups locals, alguns d’ells formats expressament per a l’ocasió.
L’èxit de la festa és molt gran entre els habitants de la nostra ciutat, però encara queda l’assignatura pendent d’atraure el visitant foraster dels pobles del contorn.
Dit això tinc una pregunta per a fer. Si dilluns dia 20 a Amposta era festa local (dilluns de Pentecosta o de Pasqua granada), perquè no es va allargar la festa a 3 dies? Segons la regidora de Cultura, dilluns era per a descansar i una gran part de la ciutadania accepta aquesta excusa sense posar-hi cap objecció. Però a mi no em serveix. I l’explicació és molt senzilla: fa anys que a l’hora d’establir les festes locals, Amposta inclou el dilluns de Pasqua granada. Però des de que jo recordo, aquest dia mai s’ha celebrat cap acte, la qual cosa sempre he criticat i criticaré. Per a què s’ha de un dia de festa sense festa? Què fa la gent? Els anys que la Pasqua de Pentecosta cau més tard (ja sé sap que segons el calendari cristià va en relació a la Pasqua florida que puja i baixa segons el calendari lunar) i fa bo, van a la platja i poca cosa més. Però aquest any, el temps no acompanyava gaire i, per tant, efectivament, es van quedar a  casa per a descansar.
Voldria comparar el fet de no allargar la festa amb la fira de la Terrissa de la Galera d’Aquest any. El dia primer de maig va caure en dimecres i, tradicionalment (excepte els primers anys), la fira es celebra a partir del dia que es commemora la festa del Treball fins diumenge següent o bé el dies precedents a aquesta data. Però que el primer de maig fos dimecres (el dia que marca la meitat de la setmana), la convertia en dos llargs ponts de 5 dies. Per tant, des de l’organització de la fira es va decidir, inusualment, fer-la de 5 dies.
Tornant a Amposta, el fet més curiós es va produir dilluns. Un fet que, perfectament m’hauria pogut passar desapercebut, però que em va cridar moltíssim l’atenció: el bus urbà.
El funcionament òptim de la línia urbana del bus és una de les moltes assignatures dels diferents governs de CiU d’Amposta. Es va posar en funcionament per una promesa electoral. Després, quan Amposta va passar dels 20.000 habitants, va passa a ser un servei obligatori. Però la incidència de viatgers és escassa; tant, que la major part del trajecte el fa sense cap passatger. Els regidors de torn s’han esforçar (o al menys això diuen) en buscar solucions i millorar el servei, però els resultats han estat nuls.
Amb aquests antecedents, resulta força inversemblant que un dia de festa local, amb tots els establiments tancats (comerç, centres assistencials, dependències administratives, centres educatius, etc.) l’autobús urbà funcionés amb tota normalitat. La meva opinió? Que la direcció de l’empresa responsable que té seu a Tortosa, no es va assabentar que també a Amposta era festa local.
Si al menys haguessin allargat la Festa del Mercat...