dimecres, 4 de desembre del 2013

ELS IMPOSTOS ‘CATALANS’



Segurament, el diari que es mostra més clarament a favor de fer la consulta independentista, és el Punt Avui. Si donem un cop d’ull qualsevol dia, ens fixarem que tant en els continguts com en els articles d’opinió, domina el sentit nacionalista i molt proper a les tesis d’ERC, ANC, Òmnium, etc.
Dilluns per exemple obria amb aquest titular: La hisenda pròpia avança. El cert és que per a ser el principal titular de la portada, els altres mitjans n’han parlat molt poc (avui ho han fet al Telenotícies migdia de TV3) Però fixeu-vos amb els subtitulars: Estructura. El govern crearà un cos de gestors tributaris per a poder recaptar tots els impostos a mitjan 2014. I també: Part. L’Agència Tributària Catalana gestionarà uns 1.700 milions l’any que ve en impostos propis o cedits.
Però que m’estan dient? 1.700 milions? I què farà Catalunya amb 1.700 milions?
Mireu, només el pressupost de la ciutat de Barcelona per al 2014 s’eleva a 2.574 milions d’euros i el del Barça per a l’actual campanya és de 509 milions. I la pròpia Generalitat ha pressupostat per a l’any 2014 20.373 milions... Per tant, els 1.700 milions que gestionarà l’Agència tributària Catalana és queden molt curts.
Sobre el primer subtitular: Estructura. El govern crearà un cos de gestors tributaris per a poder recaptar tots els impostos a mitjan 2014, es poden dir moltes coses:

1.- Què l’Agència Tributària Catalana ja fa molts d’anys que existeix i, fins ara, els principals impostos que gestionava (cedits pel govern central) eren el de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i el Impost sobre el Patrimoni (els anys que aquest ha estat en vigor) No sé si encerto amb el qualificatiu, però em sembla que són les escorrialles dels impostos. Mentre la Generalitat gestiona aquest, l’Estat gestiona l’IVA, l’IRPF, els impostos especials que graven l’alcohol, el tabac, el joc...

2. Per a que la Generalitat pugui recaptar tots els impostos (tal com diu el subtitular), caldrien dues coses (excloents entre si)

a) Què l’Estat els cedís totes les competències i no crec que per al 2014 ho faci i

b) Què Catalunya esdevingués un estat propi, cosa que per al 2014 serà impossible, ja que encara no tenim data per a la consulta però, si es fa, es faria en el darrer trimestre de l’any.

3. Quan parla de gestors tributaris (a TV3 han parlat d'inspectors), exactament de què estem parlant? L’Agència Tributària estatal té inspectors i tècnics, per tant el gestor és una figura que s’hauria de crear, bé, no exactament, perquè internament tenim gestors i sotsgestors, es a dir, administratius i auxiliars.

Per molt optimista que sigui el diari, des del meu punt de vista encara queda molt de camí per recórrer i, de moment, caldrà seguir amb el recurs d’anar a pidolar a Madrid a veure que ens donen i quan ens ho donen.