dimarts, 8 de juliol del 2014

LA COOPERATIVA D’ULLDECONA: EL QUE NO EXPLICA LA PREMSA



Fa uns dies es va saber que la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola d’Ulldecona havia retingut els comptes dels seus impositors davant la negativa de la junta de socis a avalar un préstec per a fer front els dutes que tenia l’entitat.
A l’assemblea (que sembla que va ser multitudinària), es va identificar la categoria del socis amb paperets de colors. Segons el color, es tenien més o menys vots i això era així perquè es classificava els socis en categories segons els jornals de terra que tenien. Anava de 0 a 6 socis. Els de 0 eren socis col·laboradors i els de 6 els propietaris més grans.
A la votació va guanyar el sí, però no amb la majoria suficient per a tirar endavant la proposta de la junta de govern.
Segons la junta no es tenen deutes amb proveïdors, però sí amb els socis. La junta no va poder garantir que el poper no s’haguessin de demanar més sacrificis econòmics, ja que formen part d’una cooperativa de segon grau (ACOMONT) i l’estat econòmic d’aquesta tampoc és l’ideal.
El problema de la Cooperativa d’Ulldecona sembla que arranca amb la remodelació del molí que té molta més capacitat de moldre de la que realment necessita. Ara igual us dic un disbarat, ja que ho estic dient de memòria, però crec recordar que la capacitat és d’un milió de quilos al dia i aquesta quantitat no es mol ni en tota la campanya.
Per tant, estaríem un cop més, davant d’una temeritat comesa pels responsables de la cooperativa al no saber calibrar la innecessària magnitud de la inversió.
Sembla ser que el problema que ha esclatat a Ulldecona, lligat amb els que també té ACOMONT, podria fer tancar en un període relativament curt algun dels molins que hi formen part.
Però ja sabeu el que passa quan alguna cosa va malament: sempre pot anat pitjor!
Primer es van acomiadar a les treballadores de l’agobotiga i més tard a l’auxiliar administrativa de l’oficina. Sempre al·legant raons econòmiques.
Però aviat el gerent se’n va adonar que no podia treballar sol, ja que s’havia d’absentar sovint per a poder anar als banc o a d’altres llocs. Per això va demanar al president la contractació d’una persona a mitja jornada.
Després de fer una convocatòria, els aspirants van presentar el corresponent currículum i van fer una entrevista als aspirants.
El president va informar al gerent que s’havia accedit a la seva petició, però en lloc de treballar a ½ jornada, ho faria a jornada completa. Aquesta va ser la primera sorpresa, però no l’única. La persona que es contractava era l’esposa del propi president.
Ara s’està mirant si s’ha comés alguna irregularitat, ja que la nova treballadora tindrà la mateixa categoria professional i el mateix horari que l’anterior a qui es va acomiadar per motius econòmics.