dilluns, 7 de juliol del 2014

LA ‘PENÚTIMA’ DE LA REFORMA DE L’IRPF



Diumenge em vaig assabentar que la fiscalitat dels habitatges de segona ma passaria a ser 4 vegades superior a l’actual. Realment no sé els que es pretén ni crec que ho sàpiguen els experts en el tema.
Si el que vol el govern és donar sortida als milers i milers d’habitatges nous que hi ha al mercat, la mesura seria abaratir-los o bé que passessin a tenir una millor fiscalitat, podent-se deduir a la declaració de la renda.
Cal recordar que ara mateix no és pot deduir cap habitatge. Si aquest any heu fet la renda i l’any passat en vàreu comprar un, ho heu pogut comprovar. Recordo que fa anys (bastants), a part de la vivenda habitual, també es podia deduir la segona vivenda, la que es destinava per a passar-hi els caps de setmana i estiuejar. Evidentment la fiscalitat era més avantatjosa en el primer dels casos.  
Què passarà si una persona té un habitatge vell que vulgui vendre? Segurament ignorarà que haurà de pagar una quantitat que por arribar a ser astronòmica a la renda. Per tant, si la ven sense assessorament previ, quan vagi a fer la renda les primeres sensacions seran les d’incredulitat i estupefacció. A partir d’aquí maleiran el govern de torn.
Però pot ser que abans de vendre-la s’assessori i acudeixi a un professional per a que li digui el que hauria de pagar. Imagino que les sensacions seran les mateixes i, a partir d’aquí té dues opcions: o augmentar el preu, la qual cosa desmotivarà el comprador que en preus similars preferirà comprar un habitatge nou o bé conformar-se i vendre i més si ho té que fer forçat per la seva situació econòmica.
Torno a dir que jo no acabo de veure la veritable intenció del govern. La veus tu?