dijous, 3 de juliol del 2014

FRANÇA I ESPANYA MOLT DIFERENTS




Aquest dies s’ha conegut que l’expresident de la República Francesa Nicolas Sarkozy ha estat detingut per la gendarmeria per cometre, presumptament, tràfic d’influències i finançament irregular en la seva campanya electoral.
Si Sarkozy hagués estat aforat, una cosa així no li hauria passat mai.
En canvi, a Espanya, el PP s’ha donat pressa a l’hora d’aforar la reialesa, per si de cas.
Encara que com no crec en casualitats, penso que, realment (en aquest cas la paraula en qüestió no és un derivat de rei), el Rei d’Espanya sortint, Joan Carles I, havia estat denunciat per alguns dels afers del seu regnat i fins i tot d’abans.
A part de les diverses demandes de paternitat, l’advocat de Diego Torres, el soci del seu gendre Iñaki Urdangarin, basarà la defensa del seu client en el fet de que la Corona estava al corrent de les activitats de l’Institut Nóos i, no només això, sinó que les supervisava.
Està clar que Joan Carles s’hauria vist implicat (i perquè no, imputat) en el cas. De fet, sembla que les demandes, només podien ser admeses a tràmit en el decurs dels dies que anaven des de l’abdicació fins la coronació del seu fill. Per això calia donar-se pressa a l’hora d’aforar-lo per evitar-les.
França, democràticament parlant, li dona cent voltes a Espanya. La seva trajectòria democràtica és molt més llarga i, per tant, està molt més consolidada que la feble democràcia espanyola basada en una llei de punt i final (ho va ser de facto) per a que cap dels implicats en crims durant la dictadura franquista pogués patir condemna per aquells fets.
De què sinó, Fraga, Ministre de l’Interior durant la dictadura hagués pogut arribar a ser cap de l’oposició i president d’una autonomia Espanyola?
Està clar que a Espanya encara li queda un llarg recorregut per apropar-se una mica als nostres veïns del N. Però de seguir manant la casta (com diu Pablo Iglesias II), segur que ho deixaran lligat i ben lligat per assegurar-se un futur sense massa estrebades.
No sé si tindrà que veure alguna cosa, però mentre a Espanya hi ha una reialesa hereva d'un règim dictatorial, a França van per la cinquena República. Aquí ens varem plantar amb dues.
 
Os deixo amb Campanades a Morts de Lluís Llach, un tema que li solia dedicar a Fraga.